23 mars, 2011

Oxfilé med Roquefort och potatisgratäng



Oxfile med roquefort och potatisgratäng
Så här blev min!

4 pers 

                                                        

Ingredienser
4 bitar oxfilé á 180 gr
2 msk solrosolja
50 gr smör
salt & peppar

Potatisgratäng
500 gr potatis
2 dl mjölk
1 bouquet garni (en knippa bestående av persilja, lagerblad & timjan)
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk riven muskot
1 1/2 dl grädde
50 gr smör
salt & peppar

Sås
200 gr Roquefort
1 dl vitt vin
2 dl grädde
peppar

                                                                   


Börja med potatisgratängen.
Skala potatisen och skär den i tunna skivor.
Låt mjölk, potatis, bouquet garni, vitlök, muskot, salt och peppar koka upp i kastrull.
Låt koka på svag värme i ca 20 min.
Värm ugnen till ca 200gr.
Smörj en ungnsfast form, lägg i potatisen, tillsätt grädden och ca 1 dl av kokvätskan.
Sätt in i ugnen och tillaga i ca 20 min.


Förbered såsen.
Blanda roquefort, vitt vin, grädde och peppar i en kastrull.
Låt reducera med en fjärdedel, rör om då och då.
Håll varmt.

Hetta upp en stekpanna med oljan och smöret.
Stek de fyra filéskivorna på stark värme, salta och peppra.
Lägg upp gratäng och oxfilé på tallrikarna, ringla över roquefortsås.

Servera genast!


Detta var fantastiskt gott!
Mycket lättlagat.

Dock tycket jag att mängden gratäng är mer lagom till 3 pers.


Till detta drack vi ett fantastiskt gott rött vin!


Amarone classico ca 170-180:-
Värt varje krona!


                                                                      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar